Nieuws

Alle

MBO NK Schoolsport uitgegroeid tot groot meerdaags multi-sportevenement

woensdag 22 juni 2022  |   |

Het MBO NK Schoolsport, ook wel bekend als NK mbo, timmerde behoorlijk aan de weg als landelijk multi-sportevenement met wel 6000 deelnemers. Maar twee jaar corona en afgelaste edities hebben er ingehakt bij de deelnemende scholen. “We moeten extra energie inzetten om het NK Schoolsport weer onder de aandacht te brengen bij de scholen en projectbureaus.”

Het mbo levert behoorlijk wat goede sporters af. Er is door de jaren heen al snel een equipe van olympisch niveau te verzamelen. Maar op het NK Schoolsport dat elk voorjaar een week lang in mei wordt gehouden, staat de topprestatie niet centraal. Jan Majoor, coördinator Schoolsport van het jaarlijkse sportevenement vertelt: “Studenten van verschillende opleidingen ontmoeten elkaar en leren van elkaar. Sport is slechts het middel van die ontmoeting. En dat werkt goed. Het NK Schoolsport is er niet om te kijken wie de beste school is. Er zijn toernooien waar letterlijk de beste sporters van Nederland bij elkaar komen, maar ook waar het niveau heel wisselend is. Maar dat is helemaal niet van belang. Het is vooral de bedoeling dat studenten en docenten organiseren, samenwerken, elkaar ontmoeten en leren van elkaar. Daar ligt de kracht en dat is het product van het NK Schoolsport.”

Wat ooit begon als een toernooitje fitnessen of voetbal op 1 locatie, is uitgeroeid tot een week lang sportevenementen op vijf verschillende locaties. Jan somt op: “Op maandag zitten we in Den Bosch, op dinsdag in Heerenveen, woensdag in Den Haag en Delft, donderdag in Arnhem, en vrijdag in Zwolle. Alle vijf dagen zitten vol met sporttoernooien en side-events met honderden studenten die deelnemen.”

Breed toepassen binnen de school
Hoe komt het NK Schoolsport zo uitgebreid? Jan Majoor: “In het verleden werd een toernooi geadopteerd door een enkele geïnteresseerde docent en dat leverde dan een leuk sporttoernooi op met 1 sport. Tegenwoordig gaan de 47 deelnemende ROC’s in het platform Sport en Gezonde Leefstijl er echt achter staan en wordt er heel veel uit de kast gehaald om een sporttoernooi tot een succes te maken. En het zijn lang niet alleen de studenten Sport en Bewegen die meedoen, maar denk ook aan de horeca-opleidingen, de beveiliging, media en entertainment. De studenten van de opleiding bouw hebben een grote tribune gebouwd. Dat kan allemaal omdat opleidingen zelf kunnen bedenken hoe ze een multi-event invullen. Er is een school dat bedrijven begon te benaderen voor sponsoring. Het NK Schoolsport wordt dus steeds breder toegepast binnen de opleidingen.”

De kracht van het NK Schoolsport ligt volgens Majoor in het organiseren en plannen van de vele multi-events. “Daarom staat de volgende NK Schoolsport ook nu al vast. Dan kunnen de projectbureaus van de scholen dat goed inplannen in het schooljaar van de studenten. Tijdens deze week worden ook veel proeven van bekwaamheid behaald door studenten voor hun opleidingen.”

Alle scholen die lid zijn van het platform Sport en Gezonde Leefstijl kunnen meedoen aan het NK Schoolsport dankzij een werkgroep van 16 collega’s. “Samen organiseren we dit evenementenfestijn”, zegt Jan. “We geven elkaar tips en helpen elkaar op weg. De netwerkontwikkeling is enorm binnen deze organisatie. We moeten schakelen met sportbonden voor scheidsrechters, jury en accommodaties. Maar er is bijvoorbeeld ook eigen software ontwikkeld door studenten voor het snel maken van schema’s voor toernooien.”

Gezonde Leefstijl in de markt zetten
Volgend jaar wil het platform Sport en Gezonde Leefstijl ook een side-event organiseren naast de sporttoernooien op verschillende locaties. “Met workshops, rondleidingen en horeca en hospitality gaan we gezonde leefstijl nog beter in de markt zetten. Dat is weer een mooie manier voor scholen om nog breder bij te dragen aan het NK Schoolsport. Je hoeft dus helemaal niet te kunnen sporten, om toch bij te dragen aan een mooi multi-event.”

Waar Jan ook op rekent volgend jaar is weer een ouderwets volle bezetting met 5 tot 6-duizend deelnemende studenten. “We hebben twee jaar corona gehad en dan merk je wat zoiets betekent in de organisatie. We hadden minder inschrijvingen en scholen hebben even andere prioriteiten gehad. Alles moet weer opgestart worden op de scholen. De docenten en projectbureaus in de scholen kunnen het NK Schoolsport adopteren en veel studenten hun proeve van bekwaamheid laten doen op deze evenementen. We gaan extra energie inzetten om dit weer onder de aandacht te krijgen bij de scholen.”

En dan is volgend jaar het NK Schoolsport hopelijk weer op het oude niveau. Jan Majoor: “Ik reken zelfs op een beetje meer.”

Hier vind je een impressie van het NK 2022